Osnove wirelessa

U današnje vrijeme, komunikacija među računalima i njihovo povezivanje u mreže, postaje nezaobilazna priča svakog vlasnika računala.

Valjda svatko tko se ikad susreo s računalom, vidio je djeličak najveće svjetske računalne mreže - Interneta. No, nije samo Internet ono što čini računalne mreže.

Mreže mogu biti malene poput kućne mreže između 2 računala, a mogu biti i globalnih razmjera poput Interneta. Također, mreže se međusobno isprepliću, pa tako kada spojite vašu kućnu mrežu na Internet, tada je vaše računalo istovremeno dio barem dvije mreže (vaše kućne i Interneta).

Kako umrežavanje računala donosi ogromne prednosti pred računalom koje nije u mreži, logično je da osobe koje imaju slične interese, povežu svoja računala u tematsku mrežu - bio to ured u kojem se dijele poslovne zadaće, bila to znanstvena mreža (npr. mreža fakulteta, knjižnica i sl.) ili pak zajednica građana koji žele međusobno igrati mrežne igre ili dijeliti multimedijalne sadržaje.

Upravo u ovom posljednjem leži razlog zbog kojeg bi se netko htio povezati putem svojeg kućnog računala u mrežu među ljudima sličnih interesa.

No, kako je kabele za umrežavanje nemoguće povlačiti preko gradskih ulica, bez bežične (wireless) tehnologije, ovakve mreže bi bile neizvedive. Pojavom bežičnih tehnologija i to se promijenilo.

U posljednje vrijeme, tehnologija koja omogućava bežično umrežavanje računala, postala je cjenovno vrlo prihvatljiva, te su se u mnogim dijelovima svijeta počele rađati gradske mreže među privatnim korisnicima.

Za one koji se prvi put susreću s bežićnim mrežama, evo nekoliko osnovnih pojmova i definicija navedenih abecednim redom:

Access node - Mjesto na kojeg se mogu spajati klijenti, nešto kao HUB u LANu. Čini ga minimalno jedan access point

Access Point - Uređaj koji omogućava klijentima spajanje na access node, i njegov je osnovni dio. Većina APa u unutrašnjosti je u biti PCMCIA wifi kartica sa dodatnom elektronikom, ovisno o modelu.

Bridge - Uređaj koji povezuje dva ili više Access pointa odnosno node-ova, ujedno i "pročišćava" - poboljšava signal

Client node - Wifi kartica, odnosno računalo sa wifi karticom koje se spaja na AP.

IEEE 802.11b - Međunarodni standard na kojem radi bežična mreža. Maksimalno 11Mbita/s na frekvenciji 2,4GHz

IEEE 802.11b+ - Međunarodni standard na kojem radi bežična mreža. Maksimalno 22Mbita/s na frekvenciji 2,4GHz. Kompatibilan sa 802.11b.

Kantena - Sinonim za ručno izrađenu klijent antenu. Ima svakakvih od Nescaffe-a do Pringles-a :-)

LOS (Line od sight) - Optička vidljivost između dvije točke bez obzira na udaljenost. Mi smo je provjeravali dalekozorima i teleskopima ;-)

LMR400 - Koaksijanli kabel od pigtaila do antene. Posjeduje najbolji omjer kvaliteta/novac. Ima gubitak od samo 1dB na svakih 5m, uz cijenu cca. 35 kn/m'

Omni antena/omnica - Antena koja pokriva 360 stupnjeva. Vertikalno širenje snopa oko 8 stupnjeva, ovisno o proizvođaču.

Parabolic antena - Usmjerena antena karakterističnog rešetkastog izgleda, koja projektira uski snop prema nekoj tocki. Malo slabije karakteristike od Yagi-udo antena, no ponekad i bolje usmjerenosti, do 12 stupnjeva.

Pigtail - Komad antenskog kabla s konektorima. Na jednoj strani za antenu, a na drugoj za wifi karticu. Dužine od 0,5m do 5m uz velike gubitke, osim ako nije od LMR400 kabla (npr. SMC-ov 5 metarni).

Residential Gateway - Npr. Orinoco RG-1000 koji se softverski može prepraviti u močan access point

Repeater - Samostalni uređaj koji prima signal sa AP-a i "ponavlja" odnosno pojačava ga. Uređaj se indetificira kao sam AP.

RG213/214 - Kabel istog promjera kao i LMR400, samo skoro pa upola slabijih karakteristika. Izuzetno povoljan za klijente obzirom na cijenu.

Routanje - Preusmjeravanje TCP paketa prema zadanom odredištu.

Router - Mrežni uređaj koji usmjerava TCP pakete

Sector antena - "Inteligentna" antena, obično pokriva 90 stupnjeva. Antena slicna antenama Croneta (ukoliko su četiri).

Wi-Fi - Sinonim za IEEE 802.11b! Isto kao sto je Ethernet za IEEE 802.3

WLAN - Bežična Ethernet mreža.

Yagi antena - Usmjerena antena, obično 15 stupnjeva. Slična TV antenama. Osjetno je skuplja od Parabolic

antena.

Više informacija o opremi možete pronaći ovdje: Oprema